Om tilbuddet

Læseområdet på IKH tilbyder test, udredning, rådgivning og vejledning. Vi hjælper dig, der har problemer med at læse, stave eller skrive. Det kan være på grund af ordblindhed (dysleksi) eller udtalevanskeligheder.

Her kan du få hjælp til at komme godt igennem en uddannelse eller i gang med job - og vi gør det lettere for dig at kommunikere i dagligdagen.

Vi har følgende specifikke tilbud til dig:

Special Pædagogisk Støtte (SPS) og tilbud til ordblinde

Uanset om du er studerende eller i job, eller om du arbejder som SPS-vejleder, uddannelsesvejleder eller underviser, tilbyder IKH en række forskellige indsatser i forhold til ordblinde. Det gælder lige fra screening for ordblindhed til konkret støtte i form af SPS (specialpædagogisk støtte) og en række hjælpeværktøjer. Læs mere om alle vores tilbud til studerende her.

Udtalevanskeligheder

Det kan have vidtrækkende konsekvenser for den enkelte at have udtalevanskeligheder. Det kan være svært at fastholde eller få et arbejde, komme igennem et studie eller at få et socialliv til at hænge sammen, hvis andre har svært ved at forstå, hvad man siger. En udredning kan afklare om der er behov for et specialiseret undervisningstilbud for at afhjælpe vanskelighederne. Gennem udredningen vurderer vi hvorvidt borgeren har mulighed for at deltage aktivt i egen hverdag og hvilke ressourcer vedkommende har til at afhjælpe vanskelighederne og profitere af et eventuelt undervisningsforløb.

Voksne med læse-, stave-, skrive eller udtalevanskeligheder

Voksne med læse-, stave-, skrive eller udtalevanskeligheder kan have svært ved at kommunikere i dagligdagen, gennemføre et skoleforløb, en videregående uddannelse eller komme i job på samme vilkår som andre.

Målgruppe

Borgere med generelle læse-, stave- eller skrivevanskeligheder og/eller dysleksi, deres pårørende og/eller relevante fagpersoner.

Formål

Vejledningen til at hjælpe borgeren, de pårørende og/eller relevante fagpersoner til en øget forståelse af de aktuelle problemstillinger. Målet er at kunne finde de mest hensigtsmæssige måder at hjælpe borgerens specifikke vanskeligheder, så vedkommende kan deltage så aktivt som muligt i egen hverdag.

Et typisk forløb kan bl.a. indeholde:

  • Undersøgelse og udredning
  • Rådgivning/vejledning i forhold til uddannelse og arbejde
  • Individuel undervisning
  • Information om støttemuligheder
  • Introduktion til it-hjælpemidler

Rådgivning og vejledning er et afsluttet forløb, hvor borgeren samt andre relevante personer efterfølgende vil have værktøjer i forhold til at kompensere for vanskelighederne. På læseområdet arbejder tale-læsepædagoger, læse-skrivevejledere og IKT-vejledere. Vi er specialister i undersøgelse, undervisning, rådgivning og vejledning af borgere med generelle læse-, stave- og skrivevanskeligheder, ordblindhed/dysleksi eller udtalevanskeligheder.

IKH's øvrige fagpersoner kan indgå i vejledningen.

Desuden kan vi sammensætte og målrette kurser med specifikke ønsker inden for og på tværs af alle IKH´s områder - både til borgere, pårørende og medarbejdere.

Henvendelsesskema

Nedenstående skemaer anvendes af jobcentre, kommuner eller personer, som har behov for en specialkonsulent på kommunikationsområdet inden for læse-, skrive- og udtalevanskeligheder.

Henvendelsesskema for jobcentre, kommuner mv.

Henvendelsesskema for voksne med læse-, skrive- og udtalevanskeligheder

Vil du gerne vide mere om vores hjælp til voksne med læseproblemer? Så er du velkommen til at kontakte læse-skrivekonsulent og logopæd Tine Beck Jensen på 29 22 19 07.

Pilotprojekt